Fra hestekraft til data-power1900-2000

Akers indianere

1900

Dr. Johan Christian Koren Stub i Kragerø dør den 17.mars.

1901

Lauritz Stub tar middelskoleeksamen. Han ønsker å komme inn på Sjøkrigsskolen og går til sjøs. Han mønstrer på seilskuta "Cito" av Arendal som dekksgutt. Skuta bruker 132 dager på turen fra Gefle til Syd-Afrika. De kommer i boerkrigens dager og får se de første konsentrasjonsleirene som britene laget, vesentlig for eldre boere, kvinner og barn. Skuta lå der og losset i to måneder så det var rikelig med tid til å se seg om.

1902

Lauritz Stub får stadig tilbud fra engelsk mennene om å komme i arbeid for dem for 6 shilling om dagen, og engelske underoffiserer prøver stadig å shanghaie han og kameratene på barene når de har tatt et par glass. Et par karer rømmer også fra dem. Det var forresten ikke så farlig å miste sine papirer der nede i de dager, det var alltid hyre å få på engelske skip.

Fra Syd-Afrika setter "Cito" kursen for Barbados, en av Antillene. På veien er de innom St. Helena for å fornye vannbeholdningen. I det de nærmer seg Barbados kommer de inn i et tykt askeregn. Vulkanen Mont Pelé på Martinique hadde nettopp hatt et utbrudd som førte til en katastrofe for innbyggerne. Hele øya ble dekket av et tykt lag med lava og aske. I byen St. Pierre mistet samtlige 40 000 innbyggere livet.

Fra Barbados seilte "Cito" til en by på den meksikanske Yukatan halvøya og lastet logwood for Riga.

Ute i Atlanteren blir besetningen angrepet av beri-beri. Av besetningen på 14 var det til slutt bare to på hver vakt. Skuta måtte søke nødhavn i Kristiansand og alle ble avmønstret. Lauritz Stub måtte dra hjem.

Etter et par måneder tok han ut med en Tønsberg bark og var med den i 9 måneder.

1903

Ole Andreas Lilloe-Olsen blir student ved Aars og Voss skole. Han blir immatrikulert ved det kongelige Fredriks Universitet den 2. september, men begynner som lærling ved et mekanisk verksted eiet av Jensen og Dahl den 21. september.

Lauritz Stub begynner på Treiders Handelsskole.

1904

I Iver Bredos tid er Grefsen Hovedgårds skyld redusert betraktelig. Fra over 58 skyldmark tilsammen i 1889 til omlag 33 i matrikkelen for dette året. Det er særlig Østre Grefsen som er redusert.

Ole Andreas Lilloe-Olsen slutter som lærling den 19. mars. Han begynner på Königl. Sächs. Technische Hochshule.

Lauritz Stub begynner som kontorist i Centralbanken.

1905

Ole Andreas Lilloe-Olsen vinner B-klassen i kombinert i Holmenkollen. Den prisen han skulle sette høyest av alle i sin unike idrettskarriere.

Ole Andreas Lilloe-Olsen er menig soldat i Hans Majestet Kongens Garde i Oslo og blir mobilisert mot svenskene ved unionsoppløsningen 7.juni.

Theodor Christian Stalsberg tar avskjed som forvalter for Nordmarksgodset etter 37 år.

Thorleif Lilloe-Olsen dør av tuberkulose den 13. desember. Thora Lilloe Olsen skal ha uttalt at det var hennes største tragedie at den eneste av hennes sønner det var skikkelig tak i skulle dø slik.

1906

Thorleifs allé på Grefsen anlegges til minne om Thorleif Lilloe-Olsen.

1907

Ole Andreas Lilloe-Olsen tar eksamen fra den to-årige landbruksskolen på Sem i Asker med hovedkarakteren Utmerket. Etter eksamen overtar han driften av Grefsen Hovedgård.

Lauritz Stub bryter over tvert og reiser til Argentina. Han får jobb som sekretær for en vitenskapelig ekspedisjon som skulle trenge igjennom Matto Grosso, den enorme Brasilianske jungel i retning Amazonfloden, for å undersøke mulighetene for anlegg av en jernbane fram til Santa Cruz de la Sierra i Bolivia.

Ekspedisjonen besto av to norske ingeniører, Bjerregaard og Ligholdt, 12 soldater, 30 indianere og Lauritz Stub.

De hugget seg igjennom jungelen i ni måneder.

1908

Theodor Christian Stalsberg dør den 27. mars, 71 år gammel. I nekrologen i Morgenbladet får han følgende skussmål: Stalsberg var en særdeles dyktig Mand og nød blant sine Kolleger Anseelse som en af vore første Forstmænd. Stalsberg var en dyktig forstmatematiker, og hans virke og litterære produksjon bærer preg av dette. Han utførte store og viktige kartleggingsarbeider, utarbeidet landets første produksjonstabell for gran og furu og kan betegnes som vår første skogøkonom.

Etter 9 måneder kommer Lauritz Stub og hans ekspedisjon frem til Santa Cruz de la Sierra. De ble mottatt med pomp og prakt og kolossal begeistring av guvernøren. Han holdt en hjertelig velkomsttale der han sa at det var første gang byen hadde fått besøk av den kraftige nordiske rase, la Juerte razea nordica, og de måtte love ham - sa han videre- å bli der lenge og gjøre alt de kunne for å forbedre rasen på stedet. Mange år etterpå måtte Laurits Stub le da han leste i en norsk avis om en tysk ekspedisjon i de samme egnene som hadde funnet en merkelig rase med lyst nesten rødlig hår.

Etter ekspedisjonen slår Lauritz Stub seg til i Buenos Aires og arbeider i et eksport firma der i 3 år.

29. desember dør Thora Lilloe Olsen på Grefsen Hovedgård.

1909

Fanny Stalsberg tar eksamen ved "Den kvindelige Industriskole" i mai.

 

Og bakom synger skogene

1910

17. mars 1910 gifter Ole Andreas Lilloe-Olsen seg med Fanny Rebekka Stalsberg fra nabogården Brekke i Maridalen.

Ole Andreas får skjøte på Vestre Grefsen den 3. mai. Denne gården blir igjen utskilt som en egen enhet.

1911

2. februar får Fanny og Ole Andreas sin første datter Aslaug Thora Stalsberg Lilloe-Olsen.

Lauritz Stub får jobb i et stort nord-amerikansk selskap som eier skoger og land i en utstrekning som fjerdeparten av Norge i Nord-Argentina. Med jobben følger en hacienda og stor fedrift ved Santa Felisia på pampasen La Plata nord for Buenes Aires.

1912

Iver Bredo Olsen har hele livet en stor interesse for hjembygda, og deltar i det kommunale stell i over 15 år som medlem i herredsstyret, medlem av overstyret for Akers sykehus og pleiehjem, medlem av skolestyret, overligningsnevnden, kommunerevisjonen og styret for kommunens skoger. Han var ordfører i fattigkommisjonen i ti år og dessuten i mange år medlem i Akers sparebanks direksjon, likesom bankens kontrollkomite og forstanderskap.

Det var interessen for hjembygden som gjorde at Grefsenåsen ble bevart som den er og utlagt til folkepark. Saken hadde ofte vært oppe blant kommunestyrets representanter, og Iver Bredo hadde tilbudt seg å selge deler av Grefsenåsen til kommunen for en rimelig penge mot at den ikke skulle bebygges, men utlegges til folkepark. Han fikk mange gode tilbud på eiendommen fra kakser som ville ha seg en skikkelig utkikkstomt. Han selger 1350 mål av Grefseåsen til Oslo og Aker kommuner i fellesskap for 120 000 kr.

Den resterende del av gården Østre Grefsen overdrar han til sønnen Iver Bredo Lilloe-Olsen, som nå tar navnet Iver Bredo-Olsen for å unngå forvekslinger med broren på Vestre Grefsen.

Ole Andreas Lilloe-Olsen starter sin karriere som skytter ved å ta 3.plass i NM i lerdueskyting 19. oktober.

1913

Margit Welhaven som er skilt og alenemor kommer over til Argentina med sønnen Yngve. Hun gifter seg med barndomskjæresten Lauritz Stub.

1914

Iver Bredo-Olsen gifter seg 21.november med Ragnhild Lütcherath, datter av direktør for Fellesslakteriet i Oslo Carl Lütcherath og Ragnhild f. Reiersen.

På landskytterstevnet vant Ole Andreas Lilloe-Olsen både miniatyrskytingen og den forsvinnende figur.

24. desember blir Johan Christian Koren Stub født. Det er 40 varmegrader og Margit Stub holder på å miste livet.

1915

Iver Bredo Olsen dør som kårkall i sitt hjem på Vestre Grefsen 15. februar. Han blir begravet fra Grefsen gravkapell 5. mars under stor deltagelse av Akers bønder, tidligere og sittende herredstyrer, representanter fra Akers Sparebank og andre institusjoner der han hadde hatt en sentral rolle. Jorden han ble gravlagt i hadde han selv gitt til kommunen på det vilkår at han og hans etterkommere skulle ha fri gravplass der i all fremtid.

Som menneske hadde han var han hele livet en jovial og elskverdig mann med et uoppslitelig humør, men han kunne også si kraftig ifra. I sine fristunder var han en ivrig jeger og stor dyrevenn. Politisk tilhørte han de konservative og tok alltid ivrig del i partiets arbeide innen bygden. På Grefsen Hovedgård var det som på Sandakerbakken og Disen et meget selskapelig og gjestfritt hjem. Særlig på helligdager var det nesten alltid gjester, både budne og ubudne. Slekt og venner og sønnenes mange kammerater kom gjerne av seg selv, og når nærmeste familie kom, tok de som regel hele barneflokken med. Og selv om det alltid var plass nok, mat og drikke nok og tjenerhjelp også, kunne det skaffe husmoren mange bekymringer aldri å vite på forhånd hvor mange det ville bli til middag eller aftens. Slike dager ble derfor meget travle, for Thora ville helst greie å ta seg av alt selv. Når hun så utpå kvelden, når husstellet var over, endelig kunne slå seg til ro, kom hun ofte med et utbrudd av skuffelse over at det alt var tid til å bryte opp, når hun selv etter alt strevet selv hadde tenkt å få litt hygge av sine gjester.

Iver Bredo hadde også et godt humør og stor humoristisk sans. En av hans gode venner var Kull grossisten Paulsen, populært kalt "Køla-Pålsen". Like etter det store krakket ved århundreskiftet, da alt som het boligbygging lå nede og teglverkene hadde lite eller ingenting å gjøre, var Iver Bredo på et ærend nede i byen som vanlig innom sin gode venn for å få en hyggelig prat og en god latter. Men - denne gangen var Pålsen mot all sædvane hverken koselig eller morsom, han var tvert i mot sur og gretten. " Å er det som går av deg i dag da?" spør Iver Bredo. " Jeg har tannverk", glefser Pålsen. " Det kan vel ikke være noe å ta seg nær av det lell", sa Iver Bredo, "jeg kjenner en som har to teglverk jeg, det er mye verre det far." Da måtte Pålsen le om han hadde aldri så vondt.

Ole Andreas Lilloe-Olsen sikrer seg Jægerlagets vandrepokaler i hjort og pistol.

Johan Christian Koren Stub har amme i Argentina. Ammen er en liten indianerkvinne.

Her finns det en meget giftig slange som suger melk av kyrne om natten. Ammen våkner om natten av at en slik slange ligger å suger på brystet. Hun klarer imidlertid å holde hodet kaldt slik at slangen få suget ferdig og hun overlever.

1916

På grunn av verdenskrigen må Berlinolympiaden avlyses. Det avholdes reserveleker i Stockholm. Ole Andreas Lilloe-Olsen tildeles Svenska Spelens æresmedalje til beste skytter totalt, Svenska Jägerförbundets Hederspris og Ivar Kreugers Hederspris og kan ta hjem tre sølv i henholdsvis hjort enkelt, hjort enkelt lag, og miniatyr lag. Han tar bronse i hjort dobbelt og femte plass i duell pistol.

1917

Ole Andreas og Fanny Lilloe-Olsen får datteren Fanny, ofte kalt Bussa, den 10.april.

Ole Andreas Lilloe-Olsen tar sølv i duell pistol på landskytterstevne.

1918

Ole Andreas Lilloe-Olsen blir norsk skytterkonge på Kongsberg og får Hans Majestet Kong Haakon den 7. pokal.

1919

Ole Petter Lilloe Lilloe-Olsen blir født som odelsgutt på Vestre Grefsen i Vestre Aker den 17.april.

Ole Andreas Lilloe-Olsen tar et lodd i vandrepokalen for lerdue.

Lauritz Stub starter egen skipsforetning i Buenos Aires.

 

Gullalder

1920

Ole Andreas Lilloe-Olsen deltar i de Olympiske sommerleker i Antwerpen og setter en fenomenal rekord i hjorteskyting.

Ole Lilloe-Olsen fikk æren av å åpne hjorteskytingen som begynte med lagskyting, enkeltskudd. Men han var ikke mer enn såvidt begynt før et kraftig regnskyll satte over banen. Han rakk ikke å avlevere mer enn sine to prøveskudd før stevnelederen ga ordre om å stoppe. Etter et kvarters venting kunne han fortsette igjen. Nye prøveskudd ble tilbudt, men som den ypperlige representant for den gode sportsånd han var, sa vår gode Ole nei takk. Det ble overlegen norsk seier med 178 poeng, nr. 2 Finland med 159 og nr. 3 USA med 158.

Det var individuell konkurranse i dobbeltskuddserie. Svensken Landelius hadde skutt 77 poeng, som ble regnet for meget godt, da Lilloe-Olsen tok fatt på sin serie. Med en fantastisk avslutning på de fem siste sprang - 5/5, 4/5, 4/4, 5/5 og 4/5 ble det hele 82 poeng, ny olympisk rekord. Landelius beholdt en sikker annen plass, som før nevnt med 77. Også Liberg gjorde en bragd ved å legge beslag på tredjeplass og bronsemedaljen med 71 poeng.

Ole Andreas tok også gull i olympisk jaktskyting.

Ole Lilloe-Olsen og Otto M. Olsen mottok den 7. Olympiades vakre statuett, forestillende en spenstig yngling rekkende frem laurbærkransen.

1921

Ole Andreas Lilloe-Olsen tok dette året lodd i to vandrepokaler, en i duellpistol og en i allround skyting. I Norgesmesterskapet vant han duellpistol.

1922

Thore Fredrik Stalsberg Lilloe-Olsen blir født på Grefsen 30.september.

Ole Andreas Lilloe-Olsen tok 1. premie i armegevær i Nordisk Mesterskap. I det samme mesterskap fikk han 3. premie i løpende hjort dobbeltskudd. Dessuten tok han to nye lodd i vandrepokalene i lerdue og allround skyting.

1923

Iver Bredo-Olsens ekteskap med Ragnhild Lütcherath blir oppløst. Hans store kjærlighet hadde helt siden ungdommen vært en tjenestejente på Grefsen. Hun ble imidlertid sett på som et upassende parti. Han angret bittert at han ikke hadde trosset sine foreldre og bror i dette spørsmålet. Og sa til sine barn at det verste han hadde gjort noe menneske var å gi dem R.L til mor. Han satt igjen som alene forsørger for fire barn: Thora på 8, Ragnhild på 6, Iver Bredo på 5 og Carl på 4.

Ole Andreas Lilloe-Olsen tar tre gull i nordisk mesterskap, en i hjort dobbeltskudd og en i lagskyting hjort enkeltskudd. I individuelt enkelt tok han 4. Den tredje førstepremien tok han i i allround. I lerdueskytingen tok han to annen premier, en individuell og en lag.

I norsk mesterskap tok han første premie i allround og fikk vandrepokalen til odel og eie.

I Argentina opplever familien en ny slangehistorie. Margit Stub står å henger på hageporten da hun merker en slange som krabber inn i ermet. Hun har lært av historien med ammen og makter å stå stille til slangen kryper ut. Trangen til å flytte til Norge blir stor. Hun er i tillegg gravid og familien bestemmer seg for å bryte opp og reise fra Argentina. Sønnen Yngve blir igjen. Irene Stub blir født i Kristiania straks etter hjemkomsten den 6. november.

Lauritz Stub etablerer en forretning i import og eksport av maskiner. Samtidig blir han visekonsul for Equador.

1924

Ole Andreas Lilloe-Olsen gjentar suksessen fra Antwerpen ved de olympiske leker i Paris.

Så var turen kommet til Lilloe-Olsen. Som en løpeild gikk det over banen at nå var det mesteren fra 1920 som skulle skyte og spenningen i den norske leiren var ubeskrivelig. Han åpnet svakt, men det hadde ofte vist seg å være heldig for ham om vi så skal si. Bare 32 poeng etter halvgått serie foranlediget imidlertid en viss uro blant hans landsmenn. men i neste øyeblikk snudde det hele seg. Lilloe-Olsen syntes som helt forandret og leverte en helt fantastisk sluttspurt. Heretter ble det ikke bruk for annet enn den røde og rødhvite spaken. Dobbeltskuddene smalt inn med 5/5, 4/4, 4/4 og 4/5 og med nye 4/5 kom sluttresultatet på denne vanskelige bane opp i hele 76 poeng. Selv om det var mange som ennå ikke hadde skutt ble han fra alle kanter gratulert som seierherre. Og det viste seg å holde, ingen av de øvrige kom opp på 70 tallet.

I lagskytingen gikk det også bra. Først var det enkeltskuddserien. Her noterte en svenske seg for 38, deretter kom Liberg med fine 42. Våre mest fryktede konkurrenter, Boles og Macworth-Pread, presterte begge 41. Hele banen ventet på nordmannen Lilloe-Olsen. Det ble da også han som skulle sette prikken over ien. Utmerkede 43 ble det. Allerede på dette tidspunkt var det avgjort at ingen skulle kunne ta fra oss lagseiren. Norge tok gullet med 160, Sverige sølv med 154 og USA bronse med 148. I dobbeltskuddserien tok Norge sølvet.

Tilsammen hadde Ole Andreas Lilloe-Olsen nå 5 olympiske gull, 1-sølv og en bronse.

Lauritz Stub blir statsautorisert translatør i spansk.

1925

Ole Andreas Lilloe-Olsen blir valgt inn i Akers herredsstyre, han var da oppført som nr.4 på frisinnede venstres og høyres liste.

1926

Ole Andreas Lilloe-Olsen vinner landskonkurransen på løpende hjort.

1928

Ole Andreas sier i sin hilsning til 25 års-jubilantene som studenter.: "Jeg er gårdbruker på Grefsen gård, og tilhører altså Akers bondebefolkning, som nu mer og mer undertrykkes og forsvinner. Forsåvidt finnes der nogen likhet mellom oss og almindelige indianere, hvilken menneskerase jeg alltid har følt meg mest tiltrukket av."

Man merker en viss bitterhet bak de spøkefulle ord av den gamle jeger og sportsmann. Og det er naturlig nok. Det sto ikke i menneskelig makt lenger å holde storgårdene rundt Oslo ubeklippet. Vestre Grefsen var nesten helt inntakt da Ole Andreas overtok. Bare en liten del til jernbane langs Akerselven, kapell og en liten kirkegård var ekspropriert og utskilt. Presset ble adskillig større etter at han overtok.

I nordisk mesterskap i skyting dette året tar han gull i hjort enkeltskudd og fjerde plass i lerdue.

1929

I VM i skyting tar Ole Andreas Lilloe-Olsen sølv i duellpistol.

 

Farvell bonde

1932

I et intervju i Aftenposten 5. mars " Akersgårdene som oppslukes av Oslo - 12. den gamle hovedgård under Grefsenåsen", skriver P.Chr.A.Bl.a.. " Byen velter inn over oss, sier Lilloe-Olsen - man sier at vi fristes til å selge, men faktisk tvinger man oss til det. De sier til oss, at nu er Deres eiendommer kommet opp i den og den verdi, og så beskattes man deretter. Men skatten skal betales med korn og melk. På gårdene rundt Oslo tror jeg ikke det er mange som kan dekke skattene med jordens bruttoavkastning. Så selger man da. Våre gårder er som flatbrødleiver, vi brekker av i kantene stykke for stykke. Nylig måtte jeg selge 93 mål av Vestre Grefsen- det skal legges ut til kirkegård. Og til våren begynner arbeidet med Kjelsåstrikken, den kommer til å gå like bak stabburet og får tre holdeplasser på den gamle gårds grunn. Av skogen er det praktisk talt ingen ting igjen. Grefsenåsen ble kjøpt av Oslo og Aker kommuner i fellesskap og utlagt til folkepark. Tidligere måtte 2400 mål av gårdens skog selges i forbindelse med vann-nedslagsfeltet for Oslo og Aker.

For noen år siden sto det 95 melkekuer på båsen, nå er det ingen. På stallen sto det 19 hester, nu er deres tall redusert til 5, men til gjengjeld står det en traktor i maskinrommet. -Lilloe-Olsen har istedet slått seg på hønseavl, i den svære uthusbygningen er det innredet plass for 1500 høns.

Den gamle hovedbygningen på Grefsen, som alle eldre Akersfolk vil huske, brente i 1864. På samme tuft ble det nåværende hovedbygning oppført i mur i 1991, et imponerende hus med svære rum og høye loft. Her inne har det lykkes fru Lilloe-Olsen å skape interiører som fremdeles lar en beholde illusjonen om de store Akersgårder med de veldige jordvidder. Rokokko (skal være Louis 16), salong i gammel bjerk, kostelige ting som i mange år har vært i slektens eie, men stuvet hen i uthus og på loft. Nu er det atter kommet til heder og verdighet i sitt gamle miljø.

I spisestuen skinner det i høyt og lavt i alt det sølv som Lilloe-Olsen har hentet seg med sin fabelaktige rifle. Hedersplassen inntas av en pokal - førstepremie i kombinert renn i Holmenkollen 1905. Og i kontoret henger geværene høit og lavt, hans egne, hans fars og hans bestefars. De har alltid vært svære jegere på Grefsen gård."

I en alder av 49 år setter han en legendarisk rekord i lerdueskyting med 99 treff av 100 oppnåelige. Rekorden blir satt under skandinavisk mesterskap, der han også tar gull i hjort enkeltskudd og sølv i hjort dobbeltskudd. Lerduerekorden skulle stå i mange år.

1933

Ole Andreas Lilloe-Olsen har stort 50-års kalas på Vestre Grefsen den 28. april.

1934

Under sportskytternes hjortestevne på Gressholmen satte Lilloe-Olsen en enestående rekord med 91 poeng i dobbeltskudd, - skuddene falt slik: 5/5, 4/5, 5/5, 3/5, 4/5, 4/5, 5/5, 3/4,5/5 og 4/5. I hjortens løp fra høyre skanse og over til venstre noterte vi ni 5-ere og en 4-er. Tillagt 37 i enkeltskudd ble poengsummen ekstra høy - 128. Lilloe-Olsen ble dagens mann, og selv om Aasnes leverte fine 83 i dobbeltskudd ble det nesten borte i viraken.

Ole Andreas Lilloe-Olsen blir nummer to i NM samme år.

1935

Lauritz Stub blir utnevnt til konsul for Guatemala.

Hovedbygningen på Grefsen med 20 mål rundt den selges til St. Josephssøstrene. Det er med et meget tungt hjerte og sinn Ole Andreas Lilloe-Olsen må ta denne beslutningen. En beslutning som gjør at han aldri mer skulle bli sitt gamle jeg.

1936

Ole Andreas Lilloe-Olsen tar sin andre kongepokal, denne gang i NM i lerdue.

1937

Ole Petter Lilloe-Olsen tar artium ved Grefsen høyere skole.

Ole Andreas Lilloe-Olsen tar gull i hjort dobbelt og enkeltskudd i VM i Helsinki.

I NM i lerdueskyting blir han nummer to.

Den nye hovedbygningen på Vestre Grefsen står ferdig. Den er tegnet av vennen Magnus Poulson, Ole Petters fadder.

1939

 

Krigsmann

1940

Ole Andreas Lilloe-Olsen har gjennom venner i Tyskland og sønnen Ole Petters opphold i Darmstadt, fått god greie på hva som rører seg. Han går ut i pressen og advarer mot hva som kan skje. Han tar kraftig til orde for frivillig forsvarsutdannelse og for å få istand en riksskytebane ved Oslo.

Den 1.mars begynte Ole Petter Lilloe-Olsen som garderekrutt i 1. gardekompani på Jørstadmoen. Kompaniet var under ledelse av kaptein Hagtvedt og skulle utdannes som mitraljøse- og bombekasterkomani. Det ble ofret atskillig tid på skitrening, fordi kompaniet skulle masjere over fjellet fra Jørsdamoen til Terningmoen, hvor kompaniet skulle ha sin skarpskyting. Marsjen fant sted i dagene 4-6 april, og kompaniet hadde derfor god trening da krigen kom den 9. april. Kompaniet var godt utstyrt med klær, og hadde førsteklasses vinter- og skiutstyr. Alle hadde stålhjelmer, gassmasker og forsvinningsdrakter. Noen skarpskyting med mitralijøser hadde imidlertid ikke funnet sted. Mandag 8. april ble brukt til forberedende arbeider for skarpskyting med mitraljøser. Ved de første kampene på Midtskogen 10. april blir Ole Petter Lilloe-Olsen satt til å betjene mitraljøsen. Han opplever å drepe mange unge soldater. En opplevelse som skal prege ham sterkt senere i livet. Han deltar i kampene ved Ring nedenfor Lundehøgda noen dager senere og redder såvidt livet, da et prosjektil stopper i blomsterpotten foran ham. Dette prosjektilet beholdt han senere som en lykkeamulett. Myndighetsdagen den 17. april feirer han i felten. Sersjant Kronen besørger drikke av edlere sort. Etter kampene i Gausdal blir han tatt til fange og satt i tysk fangenskap i Lillehammer. Tyskerne inntar Grefsen Gård. Den 30. april blir Ole Andreas Lilloe-Olsen funnet død i Grefsenåsen. Det påstås selvmord, men våpenet ligger et stykke unna, og kvelden før har det vært skyteepisoder i et skogholt ved Myrer. Lilloe-Olsen hadde motsatt seg tyskernes opphold på Grefsen. Ole Petter lykkes i å rømme. Han er ikke klar over at tyskerne har tatt Grefsen og blir arrestert i norsk uniform, på toalettet i sitt eget hjem.

Ved Ole Andreas død skrev Aftenposten: " Med Lilloe-Olsen er en av landets største idrettsmenn gått bort. Der kan neppe diskuteres om at han uforholdent og tiden tatt i betraktning, er den største skytter Norge har fostret. Ingen annen nordmann har scoret så mange olympiske point for sit land. Ved de olympiske leker i Antwerpen 1920 og i Paris 1924 vant han hele 5 gullmedaljer, 1 sølv- og 1 bronsemedalje. Han kunde håndtere alle våben, selvom det ble som hjorteskytter han feiret de største triumfer. "

1941

Ole Petter Lilloe-Olsen kommer inn på Norges Tekniske Høyskole i Trondheim.

Den resterende del av Grefsen gård blir gjort om til aksjeselskap under navnet Grefsenplatået A/S, og en utparselleringsplan blir utarbeidet. De tre myndige arvingene etter Ole Andreas og Fanny fraskriver seg odelen for seg og sine etterkommere. Fanny skal ha utparselleringen som sitt levebrød frem til pensjon.

1944

Assa gifter seg med Harald Horn, født i Oslo 25. oktober 1909, sønn av kjøpmann i Oslo Harald Horn og Agnes født Osnes. Han er disponent for Agnes Horn, møbler, gardiner m.m. i Oslo og driver gården Grøstad i Undrumsdal ved Tønsberg. Bryllupet står 17.mai.

Ole Petter Lilloe-Olsen tar avgangseksamen fra maskinlinjen i Trondheim.

1945

Freden kommer 8.mai.

Anders Horn blir født på Grefsen 21. juli.

Fanny (Bussa) gifter seg 31.august med Børre Bomhoff Mørch. Sivilingeniør ved Follum fabrikker på Hønefoss.

Ole Petter blir innkalt for å avtjene resterende verneplikt som kaptein ved et ingeniørkompani ved gjenoppbyggingen av Finmark. Han forlegges ved Kaskenvarre i Porsanger.

1946

Ole Petter Lilloe-Olsen begynner som ingeniør ved Thunes Mekaniske Verksteds kjeleavdeling.

1947

Hans Petter Horn blir født 28.juli 1947.

Ole Petter Lilloe-Olsen takker ja til stilling som overingeniør ved A/S Østlandske Petroleumskompagni (ESSO)

1948

Ole Petter Lilloe-Olsen takker ja til stilling som teknisk sjef ved A/S Nora fabrikker.

Den 4. desember blir han gift med Liv Haavaldsen, født 5. februar 1925.

 

Sivilingeniøren i atomalderen

1954

Gunnar Knutsen blir utnevnt til teknisk direktør for Kværner Brug A/S og han og Kjell Langballe spør Ole Petter Lilloe-Olsen, som Kjell kjenner fra Thune, om å overta som overingeniør for varmeteknisk avdeling.

1956

Etter at den iranske nasjonalisten Mohammed Mossadeq nasjonaliserte Irans oljeindustri i 1951, ble det stor uro i oljemarkedet. Dette førte til en enorm bygging av oljeraffinerier i Europa og Amerika, noe som i sin tur ble starten på en eventyrlig utvikling av store råoljeskip, hvor norske tankrederier kom til å spille en sentral rolle. Dette året blir Suezkanalen blokkert under den Egyptisk-Israelske krig. Dette førte til at oljetransporten fra den Persiske Gulf til Europa og Amerika måtte gå rundt Afrika, med derav følgende økning i tonnasjebehov. Kombinert med Ole Petter Lilloe-Olsens gode kontakter i shippingmiljøet kommer dette meget beleilig for Kværner. Lilloe-Olsen er et unikum innen kontaktskapende virksomhet med potensielle kunder. Hans bakgrunn fra en storgård i Oslo kommer godt med her. Han er trygg på formene, men kan samtidig være uformell og jovial. Via Svenska Maskinverken har man allerede fått kontakt med Combustion Engineering i USA, som er verdens ledende på vannrørskjeler for skip. Han får til en avtale om lisensproduksjon og Kværner er sikret kjeleleveranser til råoljetankere fra svenske og norske verft. Denne produksjonen skulle vare langt ut i 60-årene i det som var en gullalder for skipsbygningsindustrien.

Samme år var Ole Petter Lilloe-Olsen med å sikre Kværners varmetekniske avdeling kontrakten for tungtvannskretsen, selve reaktoren, i den eneste atomreaktor av noen størrelse vi har her i landet. Denne forsøksreaktoren skulle plasseres i Halden. Produksjonen ble fulgt med voldsom oppmerksomhet, og prosjektet ble karakterisert som en solid verkstedprestasjon.

Ole Petter Lilloe-Olsens svoger, Børre Mørch, er teknisk direktør på Follum fabrikker på Hønefoss. Samme sted er Johan Christian Koren Stub salgsdirektør og de har boliger ved siden av hverandre, på toppen av Follumåsen. Her møtes Ole Petter Lilloe-Olsen og Irene Stub. De forloves i dette året.

1957

Ole Petter Lilloe-Olsen og Irene Stub gifter seg i Oslo Rådhus den 17. mars. Brylluppet feires på Grand. Menyen er ryper. Brudeparet drar på bryllupsreise til Landåsen feriesenter i Nordre Land. Brudeparet flytter deretter inn på Vestre Grefsen til en leilighet blir ledig i Bygdø Allé. Irene er gravid og arbeider i resepsjonen på Norum Hotell. Kværner bygger leiligheter på Hoff terrasse på Skøyen. En leilighet blir ledig her før fødselen.

Om formiddagen den 5. oktober, om morgenene etter oppskytingen av verdens første sattelitt Sputnik, blir Ole Andreas Lilloe-Olsen født på Røde Kors Klinikk. Fødselen er vanskelig og han blir tatt med tang. I nabosengen på barsel, ligger fru Dante. En norsk kvinne som er gift med en jødisk mann. Hun har nettopp født sin mann en sønn, Tony, og blitt akseptert av mannens familie.

Ole Andreas blir døpt i Ullern kirke den 29. desember. Faddere er Johan Christian Koren Stub, Tore Fredrik Stalsberg Lilloe-Olsen.

1959

12. januar blir Thomas Lilloe-Olsen født på Røde Kors Klinikk. Fødselen er vanskelig. Det er en setefødsel, og han blir tatt med Kiellands tang.

 

De resterende årene vil bli publisert en gang i fremtiden når de er litt mer på avstand

 

Rettelser og tilføyelser kan sendes til: ololsen@alfanett.no

Tilbake til slektskrønikens startside

Forrige